Wednesday, December 28, 2016

Čarlzas Makintošas,250-as Čarlzo Makintošo gimtadienis

Čarlzas Makintošas,250-as Čarlzo Makintošo gimtadienis

Čarlzas Makintošas,250-as Čarlzo Makintošo gimtadienis
Čarlzas Makintošas,250-as Čarlzo Makintošo gimtadienis

Čarlzas Makintošas


250-as Čarlzo Makintošo gimtadienis


Makintošas (angl. Mackintosh, sutr. mac, mack) – guma impregnuoto lietpalčio variantas. Pirmieji parduoti 1824 m.

Makintošai pavadinti jų išradėjo škoto Čarlio Makintošo (Charles Macintosh) pavarde. Daug autorių jo pavardėje įrašydavo papildomą k raidę, tad dabar originale rašybos variantas Mackintosh tapo standartiniu.

Žodis makintošas tapo bendriniu, tačiau tikri makintošai yra pagaminti iš guma persunkto ar laminuoto audeklo.

1823 m. Čarlzas Makintošas užpatentavo vandeniui nelaidų audinį, ir pirmieji lietpalčiai makintošai buvo buvo pasiūti šeimos tekstilės fabrike „Charles Macintosh and Co.“ Glazge. 1830 m. kompanija buvo sujungti su Tomo Henkoko (Thomas Hancock) drabužių kompanija Mančesteryje. Henkokas irgi eksperimentavo su guma dengtais audeklais nuo 1819 m. Gumuotų audeklų gamyba paplito po visą D. Britaniją. Iš gumuoto audeklo buvo gaminami įvairūs paltai, tiekiami D. Britanijos armijai, geležinkeliams ir policijai.

Ankstyvieji lietpalčiai turėjo problemų su kvapu, standumu ir polinkiu lydytis karštu oru, bet T. Henkokas patobulino vandeniui nelaidžius audeklus ir 1843 m. užpatentavo gumos vulkanizavimą. Tai sudarė galimybes išspręsti daugelį problemų.

XIX–XX a. kompanija vis gamino vandeniui nelaidžius drabužius. 1925 m. kompaniją nupirko kompanija „Dunlop Rubber“.

XX a. 10-to dešimtmečio viduryje prekinio ženklo Mackintosh savininkė kompanija „Traditional Weatherwear“ buvo ties savo gamyklos Kambernolde (netoli Glazgo) uždarymo riba.[6] Apie XXI a. pradžią vyresnieji administracijos darbuotojai įsigijo kompaniją ir ėmė propaguoti tradicinį gumuotą apsiaustą makintošą kaip pasiturinčiųjų prekės ženklą. Kompanija bendradarbiavo su prabangos prekių mados namais, tokiais kaip Gucci, Hermès, Louis Vuitton ir Liberty. Lietpalčiai tapo ypatingai populiarūs japonių tarpe. Kompanija netrukus laimėjo 2000-ųjų metų Karalienės premiją (angl. Queen's Award for Enterprise) už sėkmę tarptautinėje prekyboje.

2003 m. gruodį kompanijos pavadinimas oficialiai pakeistas į „Mackintosh“.

2007 m. „Mackintosh“ nupirko Japonijos kompanija „Yagi Tsusho“.[8] Paremta naujos motininės kompanijos, „Mackintosh“ toliau sustiprino savo reputaciją ir plėtė operacijas rinkoje. 2011 m. sausį kompanija atidarė pirmą madų krautuvėlę Londone.

No comments:

Post a Comment