Tuesday, December 13, 2016

prvá expedícia na južný pól

prvá expedícia na južný pól 

prvá expedícia na južný pól
prvá expedícia na južný pól 

prvá expedícia na južný pól




105. výročie prvej úspešnej expedície na južný pól

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (* 16. júl 1872, Borge pri Sarpsborgu – † asi 18. jún 1928, pri záchrannej akcii v Severnom ľadovom oceáne) bol nórsky polárny bádateľ. V rokoch 1910 – 1912 viedol antarktickú výpravu, ktorá ako prvá dosiahla južný pól.

Amundsen sa narodil v rodine nórskych lodiarov a námorných kapitánov. K životu polárneho bádateľa ho inšpiroval Nansenov prechod Grónskom v roku 1888.

V rokoch 1897 – 1899 sa zúčastnil ako prvý dôstojník belgickej antarktickej expedície vedenej Adrienom de Gerlache. Ich loď Belgica ako prvá prezimovala v antarktických vodách. Na palube bol tiež americký lekár Frederick Cook, ktorého prítomnosť pravdepodobne zachránila posádku pred skorbutom. Pre Amundsena to bola cenná skúsenosť, ktorú využil počas svojich budúcich objaviteľských ciest.

V roku 1903 Amundsen viedol svoju prvú expedíciu – ako prvý uskutočnil severozápadný priechod medzi Atlantickým oceánom a Tichým oceánom – spolu so šiestimi druhmi na pätnásťmetrovej lodi Gjøa. Ich cesta viedla cez Baffinov záliv, Lancastrov prieliv, Peelov prieliv, Úžinu Jamesa Rossa a Úžinu Rae. Na mieste, ktoré sa dnes volá Gjoa Haven, Nunavut v Kanade strávili dve zimy výskumom krajiny a ľadovcov.

Počas tejto výpravy Amundsen študoval spôsob života miestnych obyvateľov, hlavne čo sa týka schopnosti prežiť v arktických podmienkach a skoro začal používať ich spôsob obliekania. Tiež sa od nich naučil využívať ťažných psov. 17. augusta 1905 vyplávali z Arktických ostrovov smerom na juh, k Viktóriinmu ostrovu, ale plavba bola znemožnená príchodom zimy predtým ako dosiahli Nome na aljašskom pobreží Tichého oceánu. 800 km vzdialené Eagle City disponovalo telegrafickou stanicou. Amundsen sa tam vydal, aby dňa 5. decembra 1905 odoslal správu o úspechu výpravy. Nome bolo dosiahnuté roku 1906.

V roku 1918 sa Amundsen vybral na expedíciu s novou loďou Maud aby preskúmal severovýchodný priechod. Výprava sa neskončila úspešne a je považovaná za omyl. V roku 1925 spolu s Lincolnom Ellsworthom a štyria ďalší dosiahli na dvoch lietadlách 87° 44' severnej šírky, čo bol v tých časoch rekord. V nasledujúcom roku Amundsen, Ellsworth a taliansky letecký inžinier Umberto Nobile uskutočnili prvý prelet Arktídy vzducholoďou Norge skonštruovanou Nobilem. Opustili Špicbergy 11. mája 1926 a pristáli na Aljaške o dva dni.

Amundsen zahynul roku 1928 pri nehode lietadla v Severnom ľadovom oceáne počas záchrannej akcie, keď ďalšia Nobileho vzducholoď Italia havarovala. Amundsenovo telo sa nikdy nenašlo.

Po Amundsenovi a jeho súperovi Scottovi je pomenovaná americká vedecká stanica Amundsen – Scott priamo na južnom póle.

Je po ňom pomenované Amundsenovo more pri pobreží Antarktídy.

Obrovský kráter na južnom póle Mesiaca sa po ňom volá Amundsenov kráter.

Nórske vojenské námorníctvo po ňom pomenovalo jednu z bojových lodí - HNoMS Roald Amundsen.

No comments:

Post a Comment